Projecten vol spanning
experiment
arduino
display

Elektroluminiscente displays

Ik heb deze elektroluminiscente displays vorig jaar via eBay gekocht — en eindelijk doen ze het. Met dank aan een vertaalde Russische site (zie link). Volgens de Oekraïense verkoper komen ze uit de cockpit van Russische tanks uit de jaren ’80.

Ze werken op 220V wisselspanning met een sinus van 400Hz. Ik heb eerst met step-up converters geëxperimenteerd, maar dat werkte niet naar tevredenheid. Toen kwam ik op een lumineus idee: een oude audioversterker (uit een sloop-tv, jaren ’80) stuurt via een 6V/220V-trafootje een audiosignaal van een functiegenerator door. Deze step-up converter is gemaakt met een Arduino die een functiegeneratormodule aanstuurt. De sinus wordt door een TDA2611 audioversterker versterkt en naar het bloktrafootje geleid. En voilà: 180-200V uit een 9V-blokje, regelbare helderheid via de frequentie. De trafo draait inmiddels al een tijdje op zo’n 5W belasting — geen ferrietkern, maar hij werkt nog steeds.

Het schakelen van de segmenten bleek lastiger. Triacs zijn te traag bij 400Hz, en gewone thyristors blijven 'hangen'. Een MOC3023 met triac-uitgang zou nog kunnen, maar voorlopig heb ik een partij goedkope relais via eBay opgescharreld. Reed-relais werken wél bij deze frequenties. 

De segmentindeling is trouwens nogal ongebruikelijk, dus met  de software was ook nog even puzzelen om daar cijfers uit te halen. 

Zoeken in de website

Gevonden: